lördag 8 december 2018

Jag slår ett slag för att slå in - i furoshiki


Härom veckan deltog jag i en workshop i att använda furoshiki. Furoshiki är ett fyrkantigt tygstycke som används för att slå in saker. Precis som allt annat i den japanska kulturen görs detta inte i all hast, utan är en konstform genom vilken givaren av en present kommunicerar med mottagaren. En handmålad sidenfuroshiki eller en vattentät i starka färger? En vinflaska insvept i en furoshiki formad som en intrikat blomma eller knuten till en praktisk och lättburen väska?


Som tur är finns det en riktigt bra japansk butik i Malmö som heter Zakka. I den har jag tidigare provat att lära mig origami och teceremoni, och nu var det alltså dags för furoshiki-inslagning.
     Jämfört med origami var det förhållandevis lätt. Du ser hela tiden vad du gör, du kan rätta till i efterhand och du kan göra om inslagningen hur många gånger som helst. I flera steg lärde vi oss att göra olika knutar, att slå in föremål i olika former och att göra olika typer av väskor.
     Furoshiki kommer från ordet furo som betyder bad, och shiki, som betyder duk. Även om bruket att slå in föremål i tyg är belagt sedan naraperioden (år 710 – 781) var det under edoperioden (1603-1868) som bruket fick sitt nuvarande namn. När man gick till badhuset slog man in sina toalettartiklar i duken, som dessutom kunde användas för att stå på när man bytte om. Numera slår många in lunchboxen i den och vips har man en duk att lägga på skrivbordet när man äter.
Näsduksasken blev mycket roligare inslagen i en furoshiki med ett mönster från edo-perioden. Under den ligger en annan furoshiki, som jag brukar använda som scarf.

Efter andra världskriget började man slå in i papper och använda plastpåsar och furoshikin förpassades till formella och ceremoniella sammanhang. På senare tid har den dock genom den ökade miljömedvetenhet börjat bli populär igen.
     Ursprungligen ingick inte furoshikin i presenten, lärde vi oss på lektionen. Dessutom var det givaren som öppnade paketet, naturligtvis enligt strikta regler. Numera går det bra att låta även furoshikin vara en del av presenten, men vi var alla överens om att detta är ett dilemma. Om jag köper den här vackra furoshikin och slår in en present i den, vad händer då sedan med tyget? Mottagaren av presenten kommer antagligen aldrig att använda den, resonerade en av deltagarna, men det skulle kännas jättekonstigt att ta tillbaka den. Jag håller med om att det är problematiskt, men jag är övertygad om att det går att sprida furoshikin i Sverige. Nu närmar sig julen, och vad är bäst? Drivor av papper, tejp och snören som samlas upp från golvet och slängs i en sopsäck, eller eleganta tyger som sedan kan bli scarfs, väskor, ryggsäckar, dukar eller nya paketinslagningar? Jag vet i alla fall vad jag ska använda de sex röda linneservetterna som jag hittade billigt på Emmaus till!
Jag köpte den här moderna furoshikin som är avsedd att slå in två flaskor i, men vad händer med den efter att jag har gett den till någon? Kommer den till användning igen?
En vinflaska inslagen i en furoshiki som kan bäras som en väska.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar